İstemci dediğimiz masaüstü ve diz üstü bilgisayarlar, kurum içi bilişim güvenliğinin yumuşak karnıdır. Yapılan saldırıların büyük bir kısmı bu noktalardan gelir ve kontrol edilmesi çok güçtür.
Özellikle internetin yaygınlaşması ve farklı yazılımların kontrolsüz şekilde çoğaltılıp dağıtılması riskleri daha da arttırmıştır.
İstemci güvenliğinin sağlanması için kurumsal anti virüs uygulamaları tek başına yeterli değildir. Sunucu / istemci ilişkilerinin ve kullanıcı haklarının, belirgin bir güvenlik politikasıyla yeniden düzenlenmesi gerekir.
İstemci güvenliği tarafında oluşturulacak güvenlik politikası ilkelerinin belirlenmesi, kurumsal anti virüs çözümünün uygulaması hizmetlerini veriyoruz.
- 5651 Sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun", 23 Mayıs 2007 tarihinde 26530 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanunun amacı ve kapsamı şunlardır:
Kanun, içerik sağlayıcıları, yer sağlayıcıları, erişim sağlayıcıları ve toplu kullanım sağlayıcılarının yükümlülük ve sorumluluklarını, internet ortamında işlenen belirli suçlarla mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenlemektedir. İnternet üzerinden sunulan her türlü bilgi veya veriyi üretmek, değiştirmek ve sağlamak içerik sağlama faaliyeti olarak kabul edilir. Bu nedenle, yasaya göre içerik sağlayıcılar, internet ortamında kullanıma sundukları her türlü içerikten dolayı yasalara karşı sorumludurlar.
Birimler, kurumsal olarak; personel ise kişisel olarak, internet ortamında sağladıkları içerik nedeniyle yasalara karşı doğrudan sorumludur. İnternet toplu kullanım sağlayıcılar şunlardır:
1. Kişilere belli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanım olanağı sağlayan gerçek ve tüzel kişiler
2. Ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılar: İnternet salonları ve benzeri umuma açık yerlerde belirli bir ücret karşılığı internet toplu kullanım sağlayıcılığı hizmeti veren veya bununla birlikte bilgisayarlarda bilgi ve beceri artırıcı veya zekâ geliştirici nitelikteki oyunların oynatılmasına imkân sağlayan gerçek ve tüzel kişiler
3. İşyerleri: Ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişiler tarafından açılan ve işletilen umuma açık yerler.
İşte bazı yükümlülükler ve sorumluluklar:
1. Mülki idare amirinden izin belgesi almak.
2. Konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak.
3. Başkanlık tarafından onaylanan içerik filtreleme yazılımını kullanmak.
4. Erişim sağlayıcılardan sabit IP almak ve kullanmak.
5. İç IP dağıtım loglarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydetmek.
6. Başkanlık tarafından verilen yazılım ile kaydedilen bilgileri ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini teyit eden değeri kendi sistemlerine günlük olarak kaydetmek ve bu verileri bir yıl süre ile saklamak.